Details
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. In Maassluis doen we dat op 4 mei bij het oorlogsmonument op de begraafplaats, Prinses Julianaplantsoen 8.
Burgemeester Rensen gaat rond 19.50 uur vanuit het rouwcentrum van de begraafplaats een stoet van genodigden voor richting het oorlogsmonument op de begraafplaats zelf. Om 19.58 uur blaast de trompettist van de FurieToeters het “taptoe-signaal” waarna er twee minuten stilte volgen. Om 20.02 uur zet het orkest het Wilhelmus in.
Vervolgens worden kransen gelegd. Burgemeester Rensen legt samen met wethouder Bronsveld de eerste namens het gemeentebestuur van Maassluis, gevolgd door de Stichting AK en vluchtelingen uit Syrië, Jemen en Oekraïne die in Maassluis een tijdelijk onderkomen hebben gevonden. Ook het Regenboog Platform Maassluis, de Brandweer Maassluis, het Nederlandse Rode Kruis, Amnesty Maassluis en het Platform van kerken Maassluis leggen een krans.
Hierna draagt stadsdichter Marleen Opschoor een gedicht voor, gevolgd door burgemeester Rensen die de aanwezigen toespreekt. De Nationale Dodenherdenking wordt afgesloten met het defilé, waarin opnieuw burgemeester Rensen voorop gaat. Belangstellenden kunnen vervolgens, onder leiding van koraalmuziek van het orkest, aansluiten in de stoet richting het rouwcentrum waar de plechtigheid rond 20.30 uur wordt afgesloten.