Twee korte lezingen door schrijvers bij de Bibliotheek de Plataan

Bibliotheek De Plataan

Details

Zaterdag 29 oktober 2022 van 16:15 tot 17:45 uur
Afgelopen
Uiverlaan 18, Maassluis

Belangstelling voor onze geschiedenis, voor mensen en bijzondere levensverhalen? De Bibliotheek in Maassluis houdt twee lezingen, één over De Tromslager en één over Abraham Tuschinski’s laatste reis.

De Tromslager beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bosch (1762-1824) stamvader van de auteur Frits Bosch. Daarnaast geeft het een inkijkje in hoe men moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon: een tijd van oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme.
Adam kiest een andere weg dan zijn voorouders, die een boerenbestaan leiden in Zwitserland. Hij zoekt zijn geluk in de Nederlanden waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger.
Na de Franse nederlaag in 1815 gaat Adam met veel plezier werken als ‘dienaar der politie’ en zal hij vaak zijn handtekening zetten onder geboorte- en sterfaktes van inwoners van Den Helder, maar een maand nadat hij geschorst wordt door de nieuwe schout overlijdt hij en neemt hij een groot geheim mee in zijn graf.

Abraham Tuschinski’s laatste reis neemt je mee naar het door Rusland bezette Polen in 1886 waar Abraham opgroeit in een armoedig Joods gezin en op zijn zeventiende emigreert naar Nederland. Hij bouwt hier een imperium op van zeven filmtheaters, raakt zijn bezit in 1938 weer kwijt, wordt in 1942 gedeporteerd naar zijn geboorteland en in Auschwitz vergast.
Wat waren de gedachten van Abraham Tuschinski op weg naar Auschwitz? Tijdens de treinreis observeert hij zijn mede Joden, filosofeert over het Jodendom en Duitsers, stelt zichzelf existentiële vragen en maakt hij de balans op van zijn leven.
Felix Heersink brengt in deze roman een woelig deel van de Europese geschiedenis tot leven.


Twee korte lezingen door schrijvers van uitgeverij de Brouwerij in de Bibliotheek Maassluis -> https://bit.ly/3Au7YsB

Lezing en signeersessie zaterdag 29 oktober, 16.30 uur met aansluitend signeren.

Toegang gratis

De koffie of thee staat klaar vanaf 16.15 uur, je bent van harte uitgenodigd.


Over de organisator

Bibliotheek De Plataan
Lezen, Leren, Doen; activiteiten voor de jeugd zoals de Maakplaats... Lees meer