Details

Zaterdag 15 oktober 2022 van 10:00 tot 17:00 uur
Afgelopen

Maassluis wil graag aan inwoners laten zien wat we als gemeente, politie en brandweer allemaal doen en hoe lokale democratie werkt.

3 locaties

Op maar liefst drie locaties zijn onze inwoners die dag van harte welkom: op het Stadhuis, bij het Stadsbedrijf en bij de Brandweerkazerne.

Politie en brandweer houden een veiligheidsmarkt bij de brandweerkazerne van Maassluis (Elektraweg 3) in samenwerking met onze collega’s van veiligheid. In het stadhuis presenteren onder andere Vraagraak, Stroomopwaarts en RogPlus zichzelf, maar vooral wat zij inwoners kunnen bieden. Een treintje rijdt die dag langs alle drie de locaties. 

Wat is er te doen en te zien?

In de Brandweerkazerne wordt een Veiligheidsmarkt van de gemeente gehouden in samenwerking met de politie en is er de open dag van de brandweer. Verspreid over de dag kan iedereen die geïnteresseerd is verschillende stands bezoeken over allerlei veiligheidszaken én de taken van de brandweer.  Daarnaast is één van de doelen van de brandweer om nieuwe mensen te werven, om zich aan te sluiten bij de Vrijwillige Brandweer.

Advies en tips over inbraakpreventie, iets dat helaas heel actueel is, staat op de open dag ook centraal. Maar vooral: wat kunnen inwoners zelf doen om inbrekers buitenshuis te houden. Medewerkers van Handhaving geven inwoners uitleg over wat gemeente concreet bijdraagt aan een veilige woonomgeving in Maassluis. Buurtpreventie gaat inwoners enthousiast maken en motiveren om een buurtpreventie team op zetten in hun wijk, of al een bestaand team versterken.

Stedin is aanwezig met een heuse “hennepcontainer”. Hiermee kunnen ze laten zien welke risico’s illegale hennepkwekerijen met zich meebrengen. Het Team Digitale Verkenning van de brandweer laat allerlei nieuwe snufjes op technisch gebied zien, van ‘drones’ tot ‘blusrobots’. En ze zijn ook nog eens in actie te zien! De Brandweer demonstreert hoe deze high tech middelen, naast de vertrouwde en bekende, worden ingezet bij brandweerbestrijding.

Enkele raadsleden laten op het stadhuis zien hoe een raadsvergadering werkt en zij organiseren een Jeugdraad. Onder leiding van de burgemeester kunnen verschillende ideeën worden aangedragen waarop gestemd mag worden. Voor het gekozen idee is een geldbedrag beschikbaar zodat het ook uitgevoerd kan worden.  

Ook is er van alles te doen voor kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld ‘trouwen’ met hun vriendje of vriendinnetje.

Op het Stadsbedrijf zijn inwoners van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen.

Over de organisator

Maand van de Ontmoeting 2022
Op zaterdag 1 oktober start de Maand van de Ontmoeting. Tijdens deze maand (zaterdag 1 tot en met zaterdag 29 oktober) worden er veel leu...... Lees meer