Seifert Orgel


Het orgel in de Immanuëlkerk is gebouwd door de firma Romanus Seifert & Sohn te Kevelaer (Duitsland). Adviseur was de organist Koos Bons. Het orgel heeft een bijzondere opstelling door de splitsing van het front, aan weerszijden van het liturgisch centrum. Aan de ene zijde bevindt zich het hoofdwerk, het zwelwerk en het pedaal. Aan de andere zijde het positief.

Door deze gescheiden opstelling was een mechanische tractuur niet mogelijk en heeft men gekozen voor een elektro-pneumatische tractuur. Het geheel is bespeelbaar vanaf een verrijdbare speeltafel die oorspronkelijk naast de kansel stond. Op 1 september 1954 is het orgel in gebruik genomen, gelijktijdig met de ingebruikname van het kerkgebouw.

In 1985 is het orgel door Jaap van Delft en Peter Paalvast voorzien van een elektronisch registratiesysteem met 300 instellingsmogelijkheden. Het orgel is in 2002 gerenoveerd en uitgebreid met een Cornet 5 st. op het hoofdwerk en positief, alsmede met een Vox Celeste 8’ op zwelwerk. Hierdoor is een grote wens van de organisten Gerard de Waardt en Alexander Prins in vervulling gegaan.

In 2013 is de speeltafel gerenoveerd en gedigitaliseerd, inclusief setzersysteem met vele duizenden instellingsmogelijkheden en midi.