MAASSLUIS – Het afgelopen weekend stond vrijwilligerswerk in de spotlights tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Ook in Maassluis stroopten vrijwilligers, zowel ervaren als nieuwkomers, de mouwen op en gingen aan de slag. Burgemeester Edo Haan en wethouders Corine Bronsveld, Sjoerd Kuiper en Fred Voskamp gingen bij een aantal activiteiten langs.
Taalwandeling bibliotheek
“Deelnemers aan de wandeling komen zo enthousiast terug”, vertelt Marian Klaren, manager Basisvaardigheden van bibliotheek de Plataan. “Er worden telefoonnummers uitgewisseld en vrijdag ontstond er zelfs zakelijk een klik waardoor een samenwerking is ontstaan. Geweldig om te zien.”
Bij de taalwandeling worden deelnemers vanuit het Taalhuis gekoppeld aan een anderstalige stadsgenoot en met een stadsgids van de Historische Vereniging Maassluis op pad gestuurd. “We hopen dat de deelnemers vervolgens enthousiast zijn om zich aan te melden als taalcoach. Taalcoaches worden gekoppeld aan iemand die de taal graag wil leren. Afhankelijk van de tijd die je hebt, spreek je af met je taalmaatje. Dat kan bijvoorbeeld een uurtje per week zijn.”
Ook wethouder Sjoerd Kuiper is enthousiast. “Het is leuk om die verbinding te zien. Je leert nieuwe mensen kennen en tegelijkertijd de stad beter kennen en dat terwijl je een nieuwe taal leert.”
Scouting Paulusgroep Maassluis
Vrijwilligers van de Scouting Paulusgroep gingen met elkaar aan de slag om een nieuwe berging voor het hout te bouwen, het onkruid tussen de bestrating weg te schoffelen en gras te maaien. “Vooral mensen die al binding hebben met de scouting zijn vandaag komen helpen”, vertelt Youri van der Broek, leiding en bestuurslid van de Paulusgroep. “We hebben een ploeg van ongeveer 20 vaste vrijwilligers. Een deel daarvan is leiding en anderen zijn klussers”, legt hij uit. “Dat is belangrijk voor het onderhoud van ons clubhuis en het buitenterrein.” Het clubhuis van de scouting ligt onder aan de Vlaardingsedijk, naast de wielerbaan. “Ideaal voor onze club. Landscouts horen nou eenmaal buiten te zijn en dat hebben we hier genoeg!”
Ook burgemeester Haan stroopte de mouwen op. “Het is een mooie dag om aan de slag te gaan. Mooi om te zien hoeveel vrijwilligers zich hiervoor inzetten.”
Soep op de stoep – Stichting Present
Voor Linda Damme was het dit weekend de eerste keer dat ze een vrijwilligersklus aanpakte. “Ik zag iets voorbijkomen over NLdoet en zocht op wat ik in Maassluis zou kunnen doen. Ik kwam bij ‘Soep op de Stoep’ van Stichting Present terecht. Ik dacht: tuinieren kan ik niet, maar een soepje kan ik best maken!” Linda werd geïnspireerd door haar dochter. “Mijn dochter is 21 jaar en heeft het druk met haar opleiding. Toch heeft ze de tijd genomen om vrijwilligerswerk te doen en gaat ze op stap met een oudere vrouw. Dat vind ik echt mooi.”
Jolanda Hol mocht de soep van Linda in ontvangst nemen. Jolanda heeft longkanker en krijgt via Stichting Present en Samen Sterk Maassluis regelmatig een steuntje in de rug. “Dit is echt super”, vertelt Jolanda. “Ik zeg altijd: ik ben een mens en heb ook behoefte aan contacten. Ik ben dankbaar voor de mensen die voor mij klaarstaan.” Ook wethouder Corine Bronsveld en Fred Voskamp zijn blij met het initiatief. “Dat mensen tijd voor elkaar nemen, daar gaat het om. Het is belangrijk dat mensen naar elkaar omzien”, aldus Corine Bronsveld.
Dan de hamvraag: welke soep heeft Linda gemaakt? “Uiensoep”, luidt het antwoord. “Dat is dan de eerste keer dat ik uiensoep ga eten”, vertelt Jolanda. Wethouder Bronsveld is onder de indruk: “Ik heb het zelfs nog nooit gemaakt!”, lacht ze. Daar heeft vrijwilligster Linda wel een oplossing voor: “Ik zal je het recept geven.”