Wist u dat u een digitale nalatenschap heeft? Heeft u een telefoon, laptop, computer of iPad? U belt, mailt, betaald via digitale apparaten: dan heeft u een digital erfenis.
Uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat Nederlanders in 2021 nog niet of nauwelijks nadenken over hun online erfenis. En dat terwijl het goed regelen, zowel praktisch als emotioneel, erg belangrijk is voor de nabestaanden.
Heeft u zich al afgevraagd wat er met uw Facebook account gebeurt als u overlijdt? Op dit moment plegen nabestaanden een misdrijf als ze een account van een overledene verwijderen, ook al is dit vastgelegd bij een notaris. Bij Apple, Samsung en meer bedrijven bent u akkoord gegaan dat uw account niet overdraagbaar is en dat alle rechten of materiaal in de account vervallen bij overlijden.
Heeft u met een dierbare besproken wat uw wensen zijn? En heeft die dierbare ook inzage in uw wachtwoorden en accounts? Belangrijk als iemand plots overlijdt. Foto’s en muziek, videofilmpjes maar ook diensten zijn vaak op de telefoon of computer of in de Cloud opgeslagen. Daar wilt u toch bij kunnen? Het is dan ook handig om het abonnement van de overledene nog een half jaar aan te houden om alles te kunnen afwikkelen.
En wat als er geen inlogcodes en wachtwoorden bekend zijn? Dan kan Digital Life Legacy helpen toegang te krijgen tot de inhoud. Met behulp van forensische apparatuur maken ze dierbare data op een legale manier toegankelijk. Zij werken zonder winstoogmerk en enkel voor aantoonbare erfgenamen, gemachtigde opdrachtgevers of rechtmatige eigenaren.
Tijd om na te denken over uw digitale nalatenschap en het te regelen.