Bloemenbuurt en Bomendal
Wijkaanpak Bloemenbuurt en Bomendal
De Bloemenbuurt en het Bomendal liggen tussen het Oleanderpark, de Weverskade, het Sparrendal en de A20. In 2023 deed de gemeente onderzoek naar hoe inwoners van Maassluis hun buurt ervaren. Op sociale verbondenheid scoren de Bloemenbuurt en het Bomendal een 5,9 uit 10. Sociale verbondenheid is het gevoel ergens bij te horen. Bijvoorbeeld dat je je buren kent en elkaar helpt als dat nodig is. Wij willen graag samen met jou de sociale verbondenheid in de Bloemenbuurt en het Bomendal verbeteren.
Wat kan volgens jou beter in de buurt?
Om dit te verbeteren, zijn we met inwoners gaan praten om te werken aan een aanpak voor de komende jaren. Vragen die we hebben gesteld zijn bijvoorbeeld: Welke activiteiten zorgen voor gezelligheid in de buurt? Hoe zorgen we samen voor de kwetsbare mensen in de buurt? En zijn er plekken in de buurt die aandacht nodig hebben?
Wijkwandeling
Op donderdag 4 juli maakten we met een groep van ongeveer 30 bewoners een wandeling door de wijk. We hebben samen bekeken waar het netter, schoner en veiliger kan. Waar actie van de gemeente nodig is. En wat jullie als bewoners daar samen met de gemeente aan willen bijdragen.
Het verslag van de wijkwandeling is hieronder te lezen:
Verslag Wijkwandeling Bloemenbuurt en Bomendal.docx
Alle aandachtspunten die zijn genoteerd, zijn hieronder te lezen:
Werkgroep
Na de bewonersavond van 17 april gaat de gemeente nu acties bedenken om de buurt te verbeteren. Dit gebeurt met een werkgroep.
Op donderdag 30 mei 2024 kwam de werkgroep voor het eerst samen. We hebben elkaar leren kennen, en bedacht welke acties en projecten we samen met bewoners kunnen doen voor de buurt.
Aan de hand van die acties is de werkgroep is nu verdeeld in 4 thema's:
- Kennismaken met nieuwe bewoners
- Buurtappgroepen
- Ontmoetingsplek in de buurt
- Verkeer
Wil je ook meewerken in een van deze werkgroepen? Dat kan! Stuur een mail naar met daarin je naam, telefoonnummer en de werkgroep waarbij je mee wilt doen.
Het verslag van de eerste werkgroep is hieronder te lezen:
Verslag werkgroep mei 2024.pdf
Bewonersavond 17 april
Op 17 april 2024 heeft de gemeente een bewonersavond in de Bloemenbuurt en het Bomendal georganiseerd. Ongeveer 80 deelnemers hebben samen de belangrijke onderwerpen voor de buurt op papier gezet. Aan verschillende tafels is nagedacht over wat goed gaat en beter kan in de buurt. Iedere tafel maakte een top 3 van onderwerpen die belangrijk zijn voor de buurt de komende jaren. Ze hebben ook ideeën bedacht om daar met elkaar aan te werken.
Er gaat al veel goed in de Bloemenbuurt en het Bomendal. Het zijn ruime, groene buurten waar het fijn is om te wonen. Het is een leuke afwisseling van jonge gezinnen en ouderen. Het contact met de buren is goed, zeggen veel bewoners.
Maar veel bewoners zeggen ook dat het sociale contact tussen de buren beter kan. Bijvoorbeeld door zich voor te stellen bij nieuwe bewoners. Of door klusjes te doen voor een ander. Een plek voor ontmoeting in de buurt is ook een wens.
Wat ook beter kan in de buurt, is het groenonderhoud. Gelukkig zijn er bewoners die zich daarvoor in willen zetten. Zo stelden ze voor om meer samen met de buren aan het groenonderhoud te doen. Door de oproep van de wijkcoördinatoren is de Wijkdeal op de kaart gezet. Daarmee kan je zelf bloembakken aanvragen en onderhouden.
Verder is er verkeersoverlast in de buurt. Er is drukte met parkeren bij de basisscholen. En overlast door hardrijders, vooral op de Rozenlaan. Veel bewoners zijn het erover eens dat de bestrating vernieuwd moet worden. Veel stoeptegels liggen scheef en dat is gevaarlijk.
Het verslag van de bijeenkomst, de uitkomsten van de bijeenkomst en de uitkomsten van de vragenlijst zijn hieronder te lezen.
Verslag bewonersavond Bloemenbuurt en Bomendal.pdf
Uitkomsten tafelbladen bewonersavond.pdf
Uitkomsten vragenlijst Bloemenbuurt en Bomendal.pdf
Acties in jouw buurt
Er zijn verschillende mogelijkheden om voor jouw buurt te doen. Ze staan hieronder beschreven.
Wijkdeals
Wil je je buurt opfleuren met bloemen en planten? Vraag dan een Wijkdeal aan. De gemeente regelt plantenbakken en planten, jij regelt met je buurtgenoten het onderhoud. Zo wordt de buurt opgefleurd en heb je ook nog eens leuk contact met je buren. Je vraagt de Wijkdeal aan via deze link: https://www.maassluis.nl/wijkdeal
Verbeter je Buurt
Als je een goed idee hebt voor jouw buurt kan de gemeente daaraan meebetalen. Het wijkbudget van Verbeter je Buurt is voor initiatieven die de sociale verbondenheid, leefbaarheid en veiligheid in de buurt verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld een buurtfeestje organiseren of een AED in de buurt ophangen.
Je kunt een bijdrage aanvragen via: https://www.maassluis.nl/bij-ons-in-de-wijk
Stichting Present
Een levendige wijk maken we met elkaar. Stichting Present brengt mensen die zich daarvoor willen inzetten samen met iemand die wat hulp kan gebruiken. Denk aan een uurtje tuinieren voor iemand die dit zelf niet meer kan of een klein klusje in huis.
Wil je hieraan meedoen? Of heb je juist hulp nodig? Neem dan contact op via of 06 – 54 68 42 90.
Buurtpreventie
Het buurtpreventieteam is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan de gemeente en/of de politie. Het team loopt op willekeurige tijden door de wijk en is meer betrokken bij hun buurt. Wil je je ook aansluiten bij een bestaand team, of een eigen team starten in jouw buurt?
Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op: https://www.maassluis.nl/buurtpreventie
Iets mis in de buitenruimte?
Is er iets kapot of niet in orde in de openbare ruimte van Maassluis? Geef dat dan door aan de gemeente via Fixi: https://www.maassluis.nl/melding-openbare-ruimte
Vragen of meer informatie?
Heb je vragen? Neem contact op met de wijkcoördinatoren Marc Slingerland of Erik Tijhuis, via telefoonnummer 14 010 of
Houd deze website in de gaten voor alle ontwikkelingen over de wijkaanpak in de Bloemenbuurt en het Bomendal.